Låneskydd

Vad är ett låneskydd?

Låneskydd

När man ansöker om olika lån förekommer ofta begreppet låneskydd. Vad är det och har man någon nytta av det? Eller är det bara ett sätt för långivaren att tjäna pengar.

I samband med ansökan om privatlån, bolån eller snabblån får du ofta frågan om du vill välja till låneskydd eller återbetalningsskydd. Många tänker att det är onödigt och ett sätt för banken eller kreditgivaren att tjäna extra pengar. Men faktum är att du kan ha nytta av en sådan försäkring. Om något skulle hända och du inte kan betala tillbaka din skuld kan du nämligen få ekonomisk hjälp.

Att köpa till låneskydd är alltså som att skaffa sig en extra försäkring, ifall något skulle hända. Det kan röra sig om arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall hos närstående. I sådana krissituationer kan det vara svårt att hålla ihop vardagen som det är och ekonomiska bekymmer ovanpå all annan oro är det sista du behöver. Därför kan låneskydd vara en extra trygghet – även om det kostar en slant.

Låneskydd – extra försäkring

Det finns regler för vad som gäller och låneskydd kan variera i både pris och utförande. Läs alltid igenom villkoren noga innan du bestämmer dig. För att få teckna en sådan försäkring måste du vara minst 18 år men max 65 år. Du bör vara svensk medborgare, arbetsför, frisk från sjukdomar (du får alltså inte ha vetskap om att du bär på en sjukdom) och ha en tillsvidareanställning.

Vanligtvis inleds låneskyddet med 30 dagars karens, innan det börjar gälla fullt ut. Förhoppningsvis behöver du aldrig utnyttja låneskyddet, men om något skulle hända kan du exempelvis få ut 15 000 kronor i månaden för att täcka lånekostnader. Sådan ersättning betalas vanligen ut under ett max ett år. Om du vet på förhand att du kommer att bli uppsagd måste du ange detta och då kan du inte teckna låneskydd.

Återbetalningsskydd för lån

När du ansöker om lån kan du alltid fråga om det finns möjlighet att teckna trygghetsavtal i form av låneskydd. Detta är alltid personligt och med trygghetskapital skyddar du även dina närstående om något skulle hända. Att försäkra ditt blancolån eller privatlån har blivit allt mer populärt och i händelse av att du som låntagare skulle avlida träder försäkringen i många fall in och löser hela skulden.

På så vis belastas inte dödsboet utan skulden stryks från bokföringen. Förutom Låneskydd erbjuder vissa långivare som ICA-banken ett utökat skydd som kallas Låneskydd Plus. Det gäller att alltid läsa det finstilta och jämföra för- och nackdelar för att få ut maximalt av ett återbetalningsskydd. Du vill få bra hjälp om du behöver, men samtidigt måste kostnaden för låneskyddet vara rimlig.

Det kan också vara värt att se över dina befintliga försäkringar, så att du inte redan har låneskydd i din liv- sjuk- eller inkomstförsäkring. Tänk på att villkor varierar och utgå gärna från denna checklista innan du tecknar ett nytt lån med låneskydd:

  1. Vilket låneskydd vill du ha och vad ska det täcka?
  2. Läs igenom villkoren innan du skriver avtal.
  3. Se över dina redan tecknade försäkringar – vad täcker de?

Lämna en kommentar