Privatlån med lägst ränta

Om du vill låna till vad du vill och dessutom utan säkerhet är det privatlån med låg ränta du ska sikta på. Här får du bästa tipsen på hur du hittar billigaste lånet.Ta ett privatlån

Varför ska man välja privatlån framför snabblån och sms-lån? Ett privatlån ligger vanligtvis på mellan 5000 kr och 600 000 kr och denna lånetyp ger förhållandevis låg ränta. Privatlån ingår i kategorin blancolån vilket innebär lån utan säkerhet. Du kan använda pengarna till vilket ändamål du vill och måste inte ange i låneansökan vad du ska spendera dem på.

 

Välj belopp
Återbetalning
  • Filtrera för:
  • Lån utan UC
  • Lån med betalningsanmärkning
  • Direktbetalning
  • Endast låneförmedlare
Sortera efter:
Visa fler resultat

Privatlån till semester

Vad är privatlån?

Det finns många olika termer och ibland undrar man om det finns onödigt många lånetyper bara för att förvilla. Privatlån är alltså ett blancolån och det är ingen direkt skillnad om man jämför med andra små lån som snabblån, smslån, mobillån och mikrolån. Det som skiljer är däremot storleken på lånet och återbetalningstiden. Privatlån är ofta (men behöver inte alltid vara) större än de övriga nämnda lånetyperna.

Hitta billiga privatlån

För att få privatlån kan du vända dig till en bank, kreditbolag eller annan långivare. Enklaste sättet att hitta bäst och billigast privatlån är att använda en jämförelsetjänst online. Dessa är helt gratis och när du fyllt i hur mycket du vill låna och önskad återbetalningstid kan du direkt se hur mycket olika lån kommer att kosta. Därefter är det enkelt att fylla i en ansökan – även den görs direkt online.

Hur får man privatlån med lägst ränta?

När du jämför ränta för privatlån är det viktigt att se till både det som kallas nominell ränta och effektiv ränta. Det är två olika termer och nominell ränta är den ränta som banken eller långivaren anger. Effektiv ränta är den faktiska ränta du betalar (inklusive alla avgifter och övriga kostnader). Räntan är alltså priset för att få låna pengar. När du jämför hur dyrt eller billigt ett lån är bör du därför ta med samtliga avgifter i beräkningen.

Ränta för privatlån?

Räntan för privatlån sätts alltid individuellt. Hur stor räntan blir beror bland annat på hur mycket du lånar, vilken återbetalningstid du väljer och hur din inkomst ser ut i övrigt. Ju bättre historik du har av att betala tillbaka skulder i tid desto bättre villkor kan du få för ditt nya lån. Anledningen är att om du har skött dig tidigare anses det vara en lägre risk att låna ut mer pengar och sådant uppskattar både banker och långivare. Räntan för privatlån brukar ligga mellan 3,75% och 11,95 %.

Privatlån med låg ränta

Vad krävs för att få privatlån?

Det finns vissa grundkrav för att få låna pengar – vare sig du ansöker hos bank eller kreditbolag. För det första måste ha rätt ålder och vanligtvis finns det en åldersgräns på 18 år (ibland 20 år eller 22 år). Du måste även vara svensk medborgare (folkbokförd i Sverige). När du ansöker om lån görs en kreditupplysning och då tas det hänsyn till din inkomst, betalningshistorik och skulder.

Privatlån utan UC

Ibland kan man se att det erbjuds lån utan UC. Vad innebär detta? När du ansöker om lån görs en kreditupplysning eller kreditkoll, för att långivaren vill få reda på hur din ekonomi ser ut. Normalt görs den hos Upplysningscentralen, men då noteras varje förfrågan i ett register. För att undvika detta använder sig vissa långivare av ett alternativt upplysningsföretag – som Creditsafe eller Bisnode. De gör också en kreditkoll, men du får ingen (eller bara en) notering i UC:s register.

Så fungerar det att låna

Du fyller i personuppgifter och anger hur mycket du önskar låna. Det är generellt sett enklare att få låna en liten summa pengar än att få godkänt på ett större lån. Om du vill låna en stor summa som ligger nära maxgränsen får du vara beredd på hårdare kontroll och inkomstkrav. Långivare har en skyldighet att se till att de inte lånar ut mer än du rimligtvis kan klara av att betala tillbaka.

När du har ansökt om lån får du vänta på svar. Ofta får du svar redan senare samma dag och om du ansöker tidigt på dagen (vardagar) ökar chanserna till snabb handläggning. När du fått godkänt på din låneansökan betalas pengarna ut direkt till det konto du angett. Ofta sker detta också väldigt snabbt – redan samma dag eller inom ett par dagar (för större privatlån).

Återbetalning av privatlån

När du tar lån förbinder du dig att betala tillbaka de lånade pengarna inom en viss tid och detta kallas löptid. Enklast är att betala en viss summa varje månad, men du kan även betala tillbaka en större summa på en gång – eller lösa hela lånet – om du skulle vilja. Återbetalningen av själva skulden kallas amortering och förutom ränta ska du alltså betala amortering varje månad.

Om du inte amorterar står skulden kvar och då får du ändå betala ränta. Att fördröja återbetalning på detta sätt kan bli väldigt dyrt i längden. Skulle du få problem med att betala tillbaka skulden är det viktigt att kontakta långivaren för att försöka hitta en hållbar lösning på problemet. Det ligger i både ditt och deras intresse att skulden betalas tillbaka och de flesta har kundservice som är trevlig och tillmötesgående.

Lös dyra skulder – spara pengar med privatlån

Många som har dyra skulder och krediter väljer att baka ihop dessa i ett enda lån. Då är privatlån ett mycket bra alternativ eftersom ränta och avgifter är relativt låga. Genom att baka ihop dina krediter kan du spara tusenlappar varje månad. Det gäller dock att kalkylera noga på det hela och att det nya lånet verkligen går till att betala av gamla skulder. Annars riskerar du att få en sämre ekonomi än du hade från början.